7 summits and other mountain stuff > Books and movies

3x Everest, Harry Kikstra's new book (in Dutch) out now

<< < (2/3) > >>

7summits:
I just received a review of the book from Marianne & Kiek Stam. Kiek is the 4th Dutchman to finish the 7summits and together with his wife Marianne, they climb and travel all over the world. They have passed 60, but are more active than most that are half their age :)

It is in Dutch I am afraid, but I want to share it with the Dutch readers:


--- Quote ---3 x Everest, over leven op grote hoogte, Harry Kikstra, Uitgeverij AMBO, Amsterdam, 2007,ISBN 978 90 263 2095 8

Harry beschrijft op een jongensachtige, directe, open en integere manier zijn beklimmingen van de Mt. Everest  in 2004-2005 en 2006 via de Tibetaanse noordoostroute.

Najaar 2004 was een teleurstellende, mislukte expeditie, waarbij hij het helemaal had ‘gehad’met expeditieklimmen, met de Everest, de 7 Summits en met teams
Toch gaat hij voorjaar 2005 opnieuw en haalt de top als 10e Nederlander, maar overleefde de beklimming ternauwernood.
In 2006 begeleidt hij de Duitse klimmer Thomas Weber. De beklimming verloopt dramatisch. 13 Klimmers komen om het leven, waaronder een aantal goede vrienden van Harry.

Het boek biedt een afwisseling van jongensachtige bravoure, bloedserieuze vragen over leven en dood en gaat over morele vraagstukken die opduiken bij het klimmen op de hoogste berg ter wereld.

Harry weerlegt met feiten de vertekende (onwaarachtige) sensatiebeluste beelden die de media en vooral de internetpers de wereld instuurden.

Met het schrijven van dit boek probeert Harry naar mijn idee afstand te nemen van wat er op de Everest allemaal gebeurd is. Hij lijkt dichter bij de Everest gekomen dan hij er fysiek geweest is. Dat blijkt wel in zijn nawoord waarin hij de vraag stelt:’wanneer ben je klaar voor de Everest en wanneer ben je er klaar mee’.

Een vlot geschreven en heel spannend boek dat ik in een adem heb uitgelezen en dat zeker iets toevoegt aan de boeken die al over de Mt. Everest zijn geschreven.

Marianne Stam
--- End quote ---

Ze heeft ook nog een stukje op Bol.com geschreven:

--- Quote ---Een geweldig boek dat je in 1 adem uitleest. Harry beschrijft de grote gevaren, de angst, de overwinning en de drama's en laat zien dat je de Everest NIET zomaar even doet als je een hoop geld hebt. Hij heeft zijn klim in 2005 ternauwernood overleefd en in 2006 was hij daar toen 13 mensen het leven verloren,o.a. Thomas, de man die hij begeleidde. Slechts 2 nederlandse klimmers hebben een boek geschreven over hun beklimming van de Everest en dan ook nog via de Nepalese kant. Harry klimt via de Tibetaanse kant. Harry's boek is beslist niet het minste!!!!Ik beveel het klimmers en niet-klimmers van harte aan. Marianne Stam
--- End quote ---

7summits:
Today, long time fan  8) Tinkje also sent her nice review, which she will post on BOL.com soon. Check out her site at www.tinkje.nl as well (in Dutch, as is this review for those who wonder  ;D


--- Quote ---Mijn recensie :
3 x Everest is een aan aanrader voor elke Everest-dromer of potentiële Everest-klimmer.
Niet zozeer vanwege de technische details over de beklimming maar vooral over wat deze ervaring met iemand kan doen.

De schrijver verteld uit eigen ervaring over de subtiele , verleidelijke , aantrekkingskracht van Mt.Everest ; over leven in groot  groepsverband op grote hoogte en wat dat met intermenselijke relaties kan doen ; wat diezelfde hoogte met je brein kan doen ; het hand in hand gaan van euforie en verdriet en het gevaar wat de combinatie van deze factoren op kan leveren.

De schrijver verteld over drie totaal verschillende expedities.
De eerste in 2004 die compleet spaak loopt vanwege communicatiestoornissen.
De tweede  in 2005 , waar de schrijver weliswaar de top haalt , maar een expeditielid verliest en zelf zijn avontuur maar ternauwernood overleefd .
De laatste expeditie in 2006 , waar de schrijver een cliënt begeleid naar de top , waar alles volgens plan verloopt maar het verhaal een onverwacht dramatische wending krijgt.

Om het verhaal heen beschrijft de schrijver over uitstapjes buiten het basiskamp ; een fietstocht door Kathamandu , over bezoekjes aan kleine dorpjes in de omgeving en de Tibetaanse bevolking.

Aangevuld met 24 pagina’s , door Harry zelfgemaakte ,  prachtige foto’s.

Een enorm spannend en intrigerend boek , dat ik met het zweet in mijn handen in één keer heb uitgelezen.

--- End quote ---

7summits:
Last week we had the official presentation at publisher Ambo|Anthos, it was very nice.

I now have a few copies myself, so if you want a signed copy (great Sinterklaas gift :)), paypal €22 including shipping within the Netherlands to "bookings at 7summits dot-com" and I will send them.
Do it before end of the month!

If you rather make a bank transfer, email me for details (harry@).

Next week there will be a 4-page article about me and the book in HP/DeTijd.

Cheers,
Harry

7summits:
Raymond, the webmaster of famous dutch www.Hiking-site.nl wrote a lengthy and informative review of the book:

"3x Everest Harry Kikstra

Het boek 3x Everest (Over leven op grote hoogte) van Harry Kikstra beschrijft drie verschillende expedities die hij ondernam om op de top van de wereld te staan. De eerste poging dateert uit 2004 en verliep chaotisch en zonder succes, de tweede was succesvol maar tegelijkertijd bijna fataal en de derde poging is misschien wel de meest controversiële van de drie. Kikstra beschrijft de expedities vanuit zijn eigen ogen, maar laat tegelijkertijd zien hoe anderen er over schreven.
Boeiend tot de laatste bladzijde

Ik kan niet anders zeggen dan dat het boek boeiend is tot op de laatste bladzijde. Zelf las ik het boek bijna in één ruk uit en bezocht daarna nog eens de verschillende websites die ook in het boek worden genoemd. Bij de eerste expeditie lees je duidelijk de frustratie die Kikstra ondervindt van de houding van zijn teamgenoten en het feit dat velen (volgens hem) het eigen belang veel te veel boven het teambelang stellen. Na afloop van die expeditie wil hij dan ook niets meer van teams en teambeklimmingen weten. Bij de tweede expeditie heeft hij wel een goed team om zich heen en behaalt hij met moeite de top. Direct na de top wordt het hem bijna te veel en beschrijft hij pagina na pagina hoe hij letterlijk op de afgrond van de dood balanceert. Bij de beschrijving van de derde expeditie lijkt het centrale thema vooral het willen weergeven van de werkelijke feiten rondom de expeditie, vooral omdat er destijds nog al wat te doen was om deze toppoging en er in de (internet)pers behoorlijk veel misvattingen voor waar zijn opgeschreven.

Controversiële expeditie

Bij de derde expeditie begeleidt Kikstra als persoonlijke gids de Duitse Thomas. Thomas is gepassioneerd klimmer, maar is visueel gehandicapt. Hij is niet volledig blind, maar verliest zijn zicht (gedeeltelijk) als de luchtdruk verandert. Bij een beklimming boven de 8000 meter zou hij dus vrijwel zeker zijn volledige vermogen om zelf de weg te vinden kwijt zijn en daarom aangewezen zijn op een nauwe begeleiding. Kikstra beschrijft hoe hij in contact is gekomen met Thomas en welke afspraken er vooraf gemaakt zijn. Daarmee weerlegt hij dan ook direct de beweringen in de pers, die onder andere voorbij gingen aan het feit dat Thomas zelf daadwerkelijk naar boven zou moeten (kunnen) klimmen en dus zeker niet 'gedragen' zou worden. De beklimming zelf wordt gedetailleerd beschreven, evenals het moment dat het allemaal volledig misgaat. Door de gebeurtenissen die elkaar dan opvolgen nauwkeurig op schrift te stellen wil Kikstra duidelijk maken dat er nog al wat onwaarheden over deze toppoging de wereld in zijn geholpen. Hij probeert dat nu (opnieuw) recht te zetten met dit deel van het boek. Jammer genoeg is de beschrijving van deze laatste expeditie wat chaotisch en loopt de tijdslijn af en toe door elkaar. Toch slaagt Kikstra er in om het boeiend te houden, ondanks zijn duidelijke poging om zoveel mogelijk details neer te schrijven.

Onbeantwoorde vragen

Als expeditieklimmer heeft Kikstra uiteraard vaak de vraag gekregen waarom hij nou zo nodig die hoge bergen op wil. Of de vraag wat nou eigenlijk zo leuk is aan het bijna dood gaan op een dusdanige hoogte dat je uiteindelijk vervalt van mens tot markeerteken op een berg (lijken blijven op die hoogte over het algemeen jarenlang liggen en vormen daardoor uiteindelijk herkenningspunten voor andere klimmers). Het zijn eigenlijk allemaal vragen die nauwelijks te beantwoorden zijn aan mensen die het zelf nooit hebben meegemaakt. Tuurlijk wil je als klimmer helemaal niet dood en tuurlijk vervloek je de berg tijdens de beklimming even vaak als dat je er met ontzag naar kijkt. Het zijn vragen die Kikstra enerzijds wel probeert te beantwoorden, maar waarvan hij eigenlijk tussen de regels ook een beetje aangeeft dat je er als klimmer niks mee kunt. Geheel onbeantwoord laat hij de meeste vragen echter niet en in zijn slotwoord geeft hij dan duidelijk aan dat de Everest hoe dan ook zal blijven trekken, wat er ook gebeurd is en wat er ook gebeuren zal...
Een aanrader dus!

Juist door de grote verschillen tussen de drie verschillende expedities is het boek een absolute aanrader. De afwisseling van frustratie, angst en onmacht geven naar mijn idee schitterend aan dat een beklimming van deze berg hoe dan ook een uitdaging is en blijft. Niet alleen voor jonge honden vol energie of een bijna blinde klimmer met een sterke visie, maar zeker ook voor door de wol geverfde klimmers die meer dan eens in de death zone hebben vertoefd en dat steeds weer hebben overleefd.


Website

Kikstra heeft zelf een grote website over de 'seven summits' en organiseert ook tochten/expedities naar deze toppen. Zie http://7summits.com/.


Over uitgeverij Ambo

Sinds 1996 vormt Uitgeverij Ambo samen met Uitgeverij Anthos, Ambo | Anthos uitgevers. Uitgeverij Ambo werd ruim 40 jaar geleden opgericht en heeft in de loop van de tijd een reputatie opgebouwd op het gebied van Europese literatuur, psychologie, filosofie, geschiedenis, mens & maatschappij en de klassieke werken."

Meer boek recensies, forum, outdoortips en nog veel meer zijn te vinden op
www.Hiking-site.nl

Rob H. Lanting:
Hi all,

I have read this fantastic book and I recommend you to do the same.
Feelings, relations, persons and situations are explained very well and you can visualisize these
situations below, on and up high quite good.
Because three expeditions are divided into chapters, it makes the stories more clear for the reader. Also the enviroment and relations inside the expeditionteams per expedition are well-explained, which makes the total picture better for the reader.
Also good to read how the surrounding area's looks like where the climbers must travel thrue, before reaching basecamp. It must be a fascinating place, and although the book gives a very good idea of the beautiful sights, its still hard to believe how massive the mountains are and how beautiful the scenery is. So let's visit the place.

Greets,

Rob Lanting
Hengelo, The Netherlands

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version