7summits forum!

7 summits and other mountain stuff => Books and movies => Topic started by: 7summits on Sep 22 2003, 20:27

Title: Rozemarijn Janssen: Stappen tellen naar de top
Post by: 7summits on Sep 22 2003, 20:27
The following book review is in Dutch only as the book itself is availble in dutch as well  ;)
But we wanted to share this with our numerous Dutch visitors!
(http://7summits.com/pix/books/rozejanssen.jpg)
Rozemarijn Janssen: Stappen tellen naar de top.
(De beklimming van Mount McKinley en andere bergen)
208 pagina's
Uitgeverij: Kosmos-Z&K Uitgevers BV (http://www.kosmoszk.nl/)
ISBN: 9021538172
-
Rozemarijn Janssen had als klimster al een redelijke staat van dienst in de Alpen toen zij onverwacht gevraagd werd als assistent gids op de Aconcagua.
Deze tocht naar de top van de hoogste berg van ZuidAmerika en de combinatie met (klim)partner Frits Vrijlandt zorgden ervoor dat ook de Denali (Mt McKinley), de Carstensz Pyramide en Mt Vinson werden beklommen, het boek is een verslag van deze 4 tochten.

Het is een handig boek voor eenieder die deze bergen wil beklimmen en geeft veel informatie over voorbereidingen en de routes zelf.
Voor mij was het vooral een feest der herkenning: de hoge Aconcagua die toch wel tegenvalt (met allerhande vage klimmers), de kou en bijbehorende ongemakken op de Denali en Mt Vinson en de vreemde (politieke) wereld van de Carstensz Pyramide. En natuurlijk niet te vergeten de eigen wil van de slee op Denali...  ::)
Veel problemen onderweg zorgen voor voldoende leesstof en geven een aardige indruk van wat er bij een expeditie allemaal komt kijken.
Het stappen tellen helpt om jezelf af te leiden van de pijn en de vermoeidheid tijdens een lange beklimming door je te concentreren op 1 stap tegelijk.

Het is 1 van de weinige bergboeken waarin de schrijver zich niet als superheld neerzet, maar gewoon als mens met alle problemen van dien. Sommige van die problemen lijken wat knullig en regelmatig worden er (beginners)fouten gemaakt die op deze lokaties fataal kunnen zijn.
Maar ze overleeft het allemaal en van fouten valt veel te leren al heb ik het gevoel dat ze zichzelf en Frits (http://7summits.com/info/stats2/index2.php?_=d&familyname=Vrijlandt) (de 2e Nederlander die de 7summits beklommen heeft) af en toe tekort doet door er de nadruk op te leggen.

Ook zal het voor velen interessant zijn om nou eindelijk eens te weten te komen hoe een vrouw dat nou allemaal doet op een berg...

Het leest prettig en snel en is zonder overbodige literaire pretenties. Het boek bevat een voorwoord van Ronald Naar (http://7summits.com/info/stats2/index2.php?_=d&familyname=Naar) (de eerste Nederlandse 7 summiteer) 2 kaartjes/schetsen en een korte verklarende woordenlijst. Jammer dat er geen foto's in zitten, maar dat valt ook niet te verwachten voor 12.95.

Te koop in de boekhandels.

[update]  Het boek van Rozemarijn is uitverkocht en het wordt voorlopig niet herdrukt. Maar Rozemarijn heeft zelf nog wel een aantal exemplaren te koop. Je kunt ze direct bestellen via Rozemarijn.Janssen@planet.nl voor 13,50 inclusief handtekening en verzendkosten 8)
[/update]
Title: Re:Rozemarijn Janssen: Stappen tellen naar de top
Post by: Ron on Sep 23 2003, 00:06
erg handig om je tong aan je sneeuwzaag vast te plakken ;D ::)